fredag, januari 30, 2009

Hejsan idiot

När man inte trodde att idioterna i musikindustrin kunde bli mer korkade så kommer ett fullständigt fantastiskt debattinlägg av någon snubbe och det är så att man tappar hakan. Vilken jävla värld lever de här jönsarna i egentligen?

För det första, var får han siffran 499:- ifrån när det gäller Liza Marklunds senaste bok? Vi tog 179:- för den när den kom ut (nu 198:-) och på nätbutikerna gick den förstås att få ännu billigare. Och det som man kan kalla för ett rekommenderat pris (det är iofs inte från förlaget den siffran kommer utan det är en skala utarbetad av bokbranschen) ligger på ungefär 300 spänn. Så jag skulle vilja veta vilken butik den här killen hittat det där ockerpriset?

För det andra så är den där deluxeutgåvan han pratar om på intet sätt något särdeles extra. Den är lite större än den vanliga utgåvan med ett litet större texthäfte och så innehåller den en dokumentär om hur skivan gjordes som är 20 minuter lång. Det är sådant som brukar vara standard på tom de sämsta filmsläppen på dvd. Fullständigt ointressant extramaterial. De enda som köper den där utgåvan är de största Springsteen-fansen och frågan är om de kommer att röra den där DVD-skivan ändå.

För det tredje, Liza Marklunds bok finns enbart i ett format från början (om man inte räknar ljudboken förstås). Om ni vill sälja den här fina utgåvan från Springsteen så ge då inte ut en utgåva till så att folk måste välja. Det är helt åt helvete när det kommer två-tre olika utgåvor från en kontinet och sedan finns det någon utgåva från en annan kontinent med ännu fler låtar på. Värst av alla är U2, de kommer att ge ut sin kommande skiva i 4 olika versioner! Och då räknar jag inte med LP-utgåvan. Det är fullständigt åt helvete. Ge ut EN version som ser precis likadan ut överallt i världen och om den sedan innehåller någon DVD så är det bra, men ge då inte ut en version utan DVD också. Om ni vill ge de trogna fansen något extra så ge då ut någon snygg box som inkluderar något mer än en fjuttig dokumentär 20 minuter. Någon stor låda (inte ett fodral som är 5 cm högre än det vanliga) med någon bok (en riktig, inte en booklet vilket man gång på gång kallar för bok) och kanske en t-shirt i. Liza Marklunds pocket kommer ungefär ett år efter den inbundna versionen. Hade skivbranschen velat följat det exemplet kunde man gett ut en billigare utgåva efter något år utan något bonus och utan booklet för kanske 60-70 spänn som utpris, och se till att göra detta konsekvent som bokbranschen gör med pocketar. Prissättningen på skivor går upp och ner hela tiden. En skiva med Beatles eller Rolling Stones hittar man exempelvis nästan aldrig till något billigt pris.

Det finns en miljon saker till att påpeka (som att det kostar ingenting att trycka en cd-skiva medan det kostar rätt mycket att trycka upp en bok) men jag orkar helt enkelt inte. Det är lönlöst att försöka få de här idioterna att fatta hur mycket fel de gör hela tiden. Och ska man utgå från den där debattartikeln så är de inte särskilt duktiga på svenska heller. Inte särskilt oväntat med tanke på att den där idioten förmodligen aldrig besökt en bokhandel ens en gång.