söndag, juli 24, 2005

Om du inte är med är du emot

Det italienska fotbollslaget Inter har beslutat sig för att ställa in sin träningsturné i England pga den senaste tidens terrorattacker. De får nu en hel del kritik från olika håll för att de skulle ge vika för terroristerna. Nåja, även om terroristerna säkert tycker det är bra om turistnäringen minskar tror jag inte det är deras stora plan.

Däremot tror jag att både USA och England har spelat dem i händerna med nya stränga lagar som ger olika säkerhetstjänster undantagstillstånd. President Bush har snackat väldigt mycket att den 11 september var en attack mot friheten och om det är fallet lyckades de rätt bra. Inte långt efteråt klubbades Patriot act igenom som begränsade friheten i USA något enormt. Osäkerheten bland medborgarna ökade och folk började ange varandra till höger och vänster. Klyftorna mellan olika folkgrupper ökar hela tiden, ingen vågar lita på någon som beter sig utanför ramarna för vad som kan anses "normalt". Bin Laden lär sitta i någon grotta och le åt denna utvecklingen.

I England kan man tydligen ge tillstånd till poliser att skjuta för att döda och självklart gick det fullständigt åt skogen direkt. En helt oskyldig man sköts med fem skott i huvudet för att han uppträdde på ett konstigt sätt. Att det dessutom var en utländsk medborgare måste kommit som fantastiska nyheter för terroristerna. Relationerna mellan England och Brasilien lär knappast ha blivit bättre.

Det är oroväckande hur bra terroristerna lyckats med att skapa kaos i västvärlden. Samtidigt som motsättningarna mellan olika grupperingar inom länderna blir större så har USA-föraktet i Europa nått löjliga proportioner. Idag verkar folk mer och mer tycka att alla amerikaner är fullständiga idioter istället för att vara kritiska mot den politik den amerikanska regeringen driver. Samtidigt som många amerikaner verkar tycka exakt likadant om européer.

Istället för att sitta och häckla varandra bör vi väl istället försöka närma oss varandra, för jag är rätt säker på att vi i slutändan vill ha samma saker. Om vi fortsätter på den inslagna vägen lär det aldrig sluta väl.