tisdag, januari 31, 2006

Utveckling är farligt

Eftersom vi säljer lite DVD-film i butiken då och då så får vi varje månad tidningen Video Monitor som hyr- och köpfilmbranschens egna lilla interna tidning. Varje månad ser tidningen precis likadan ut, det enda som ändras är annonserna för nya filmer.

Det första som möter en när man öppnar tidningen är en ledare. Den här ledaren klagar på piratkopierare och inte väldigt sällan på Bodström (jag tycker nästan lite synd om honom, han får massor av skit från båda sidorna). Idag ställdes Bodström mot väggen och fick svara på varför polisen inte gör något mot de här stölderna.

Efter det står det massa om nya filmer och kommande dvd-utgåvor (vilket jag tycker är intressant) och i slutet av tidningen har man hälsat på någon hyrbutik och gjort ett långt reportage. Självklart handlar även den här artikeln alltid om nedladdning och att det är därför folk inte hyr DVD längre.

Därför var det väldigt intressant att se siffrorna för hyr- och köpdvd förra året. Den hade gått upp med 6% jämfört med 2004 vilket rimmar jävligt illa med deras klagande hela tiden. Kollar man längre tillbaka i tiden så var 90-talet inget vidare då marknaden stod still och tom backade vissa år. Det var först runt 2000 som det började öka explosionsartat, och då hade bredband redan börjat spridas. Sedan dess har siffrorna bara ökat år efter år. Man behöver inte vara något större geni för att luska ut att det är köpmarknaden som ökat markant. Allvarligt talat, hur många var det som köpte VHS-filmer? Kanske några riktigt inbitna fans och småbarnsfamiljer. Nu finns det väl knappt en människa i Sverige som inte har köpt en DVD-film?

I de där artiklarna med hyrbutikerna klagar de alltid på att uthyrningen gått ner och att nedladdning är den stora boven. Det är väl till viss del sant, men den största orsaken är väl ren utveckling. Hyrbutiker tillhör det förgångna, det är en distributionsform som tillhör stenåldern nu när nästan alla hem har snabba internetuppkopplingar. Hyrbutiker på nätet med VOD (Video On Demand) är framtidens melodi. Tänk att ha enorma valmöjligheter, utan någon risk för att någon titel är slut, och med ett enkelt klick så har man den hemma. Man slipper dra ner till hyrbutiken och kolla igenom det usla utbudet och framförallt slipper man dra ner nästa dag igen för att lämna tillbaka filmen igen. Det är jäkligt bekvämt helt enkelt och det komemr förmodfligen att bli rejält mycket billigare också. Den dagen sådana här butiker dyker upp (Ok, det finns SF Anytime men deras utbud är uselt) kommer de vanliga hyrbutikerna att vara dödsdömda och det är egentligen inget jag gråter över. Med ny teknik ändras förutsättningarna och det gäller att vara med från början. De hyrbutiker som finns bör starta med köpfilm istället, den marknaden har som sagt växt explosionsartat med införandet av DVD och snart kommer HD-DVD och förmodligen ännu en försäljningsboom.