onsdag, mars 07, 2007

Bakåtsträvande i filmbranschen

I senaste Videomonitor berättas det om en undersökning där man försökt få fram hur lönsamma olika distributionssätt är för filmbolagen. Man kom fram till att i USA skulle man skulle öka sina intäkter med upp till 16% om man släppte bio, hyrfilm och VOD samtidigt med en köp-release tre månader senare.

Det där låter såklart utmärkt och borde vara något som filmindustrin skulle kunna ta vara på. Men det lär de inte göra. För samma undersökning visar även att man i detta scenario skulle biograferna minska sin vinst med hela 40%. Då föreslår de istället ett annat sätt där man släpper köpfilmen tre månader efter bio-release till ett högre pris och efter ytterligare tre månader släpper man hyr och VOD. Det förslaget är förstås en fullständig katastrof för hyrfilmen men än viktigare är att det inte ger VOD en riktig chans och jag tror att det är ett sådant resultat filmindustrin vill ha.

Filmbolagen vill precis som skivbolagen (som i stort sett är samma sak) inte ha några förändringar alls i distributionskedjan eftersom den distributionsform de använder idag är den som har absolut högst vinsttak. Det stora problemet där är förstås nedladdningen och skulle de ändra sina former för distribution skulle de säkert se det som att de gav upp kampen mot nedladdningen och de har förmodligen lagt ner åt helvete för mycket pengar på det för att bara lägga av. Skulle de då prova på den andra formen som undersökningen föreslog skulle förmodligen inte VOD ge särskilt mycket intäkter alls och då skulle filmbolagen fortfarande kunna mata ut sitt skitsnack om att nedladdningen skadar dem så mycket och att nya sätt att försöka distribuera film inte gör någon skillnad alls. Det här skulle följas av ännu mer press på makthavare och strängare lagstiftningar mot upphovsrättsbrott och filmbolagens förhoppning är förstås den att man skulle kunna få bort den mesta illegala nedladdningen. Då skulle dagens distributionssätt med alldeles för höga priser förstås vara optimal för dem.

För mig finns inget annat alternativ än det första. VOD är helt enkelt framtiden, med ännu snabbare bredbandslösningar i framtiden och med människor som har bättre hemmabioutrustning än biograferna själva så kommer det att vara det optimala sättet att se på film i framtiden. Dagens VOD-lösningar är dock ett stort skämt. Gamla filmer i dålig kvalitet till löjligt höga priser, man försöker inte ens.

Man kan inte sitta och försvara biograferna i all framtid, om folk hellre sitter hemma och titta på film istället för att gå på bio så måste filmbolagen ta till sig detta. Men som sagt, jag är väldigt skeptisk.