söndag, februari 14, 2010

OS 14/2

Det blev inte så roligt för någon av de nordiska länderna igår. Ahonen blev fyra i backhoppningen och Bökko blev fyra på 5000 meter skridskor. Hemmanationen tog en silvermedalj i damernas puckelpist genom Jennifer Heil men hon såg ruggigt besviken ut över det. Inte så konstigt då hon var regerande OS-mästarinna och hade fyra raka vinster i världscupen innan OS.

Folk i gemen verkar skrika att Kuzmina som vann skidskyttet igår måste vara dopad. Men även om hon skulle vara det så spelar det inte särskilt stor roll för svenskorna, de skulle ändå inte hamnat topp 10.

Damkronorna gladde med en vinst och nu ska det väldigt mycket till för att de inte ska hamna i minst semifinal. Slovakien fick stryk med 18-0 av Kanada så de bör slås rätt enkelt.

Superkombinationen för damerna är inställd idag så vårt medaljhopp får bli Jesper Björnlund i puckelpist. Det är rätt chansartat och dessutom en bedömningssport så jag tror inte riktigt på medalj.

Herrarna ska tävla i skidskytte och med maxflyt så kan det bli medalj men mer realistiskt är kanske att hoppas på topp 10 för Ferry eller Bergman. Jag tror Ole Einar Björndalen kommer att dominera i OS och om han skulle ta fyra medaljer så går han om Björn Dählie som tidernas framgångsrikaste vinterolympier. Han är en av världens största idrottare alla kategorier just nu.

Nordisk kombination ska det tävlas i också. Där finns ingen svensk med (undrar om det finns någon alls som utövar denna sporten i Sverige just nu) men jag tycker det är en rätt kul gren att följa där det sker stora omkastningar beroende på hur styrkeförhållandena ser ut i backhoppning respektive skidåkning. Fransmannen Jason Lamy Chappuis får gälla som favorit med österrikaren Felix Gottwald (som ALLTID är bra på stora mästerskap) som närmsta utmanare. Sedan finns ett helt koppel med tyskar, norrmän, finländare och (faktiskt) amerikaner som kämpar om medaljer. Själv håller jag en extra tumme för finnen Hannu Manninen som varit med länge och vann totalcupen fyra år i rad (2004-2007) men som ofta floppar i stora mästerskap. Bara en individuell medalj (guld i VM 2007) så jag hoppas han får en OS-medalj nu.