tisdag, februari 16, 2010

OS 16/2

Guld till Sverige och Charlotte Kalla alltså men också två fjärdeplatser genom Anna Haag och Marcus Hellner och just fjärdeplatser känns alltid riktigt surt. Särskilt Marcus Hellners svider då han låg på bronsplats bara 700 meter från mål.

Men vi har i alla fall ett guld att glädjas åt. Norrmännen börjar nog få lite déjà vu från förra OS där de "bara" vann två guldmedaljer. Igår fick de ihop ett silver (Svindal i störtloppet) och ett brons (Björgen i längdåkning) men tre medaljer varav inget guld de tre första dagarna är nog inte alls vad de hade tänkt sig. Och hur står det egentligen till med deras längdåkare? Bra lopp av Björgen men i övrigt väldigt lite att glädja sig åt. Steira gjorde ett godkänt lopp då hon blev åtta men hon var nästan en minut efter Kalla och fristil är hennes favoritstil. I övrigt Skofterud på plats 22 och Kristoffersen på plats 49(!). Ser inte helt bra ut inför framtida lopp (och framför allt stafetten).

Om man tycker norska damernas resultat var dåliga vet jag inte vad man ska säga om herrarna. Bäst av dem var Gjerdalen (28) och i övrigt kom de på plats 33, 41 och 42. Sämsta resultaten någonsin för Norge i OS. Alla svenska slog norrmännen.

Jag tycker inte direkt synd om Norge men jag lider däremot lite med Finland. Deras OS har inte börjat alls bra och inatt var det meningen att de skulle ta medalj på 500 meter skridsko genom Mika Poutala. Allt såg toppen ut efter det första loppet av två. Poutala ledde och hade en ganska god marginal ner till fjärdeplats. Om inget oväntat skulle hända i andra loppet så skulle medaljen i princip vara klar och dessutom en bra chans för guld. Om inget oväntat skulle hända alltså. Med 150 meter kvar, i sista kurvan, så får han ett felskär och ett felskär på 500 meter är tillräckligt för att man ska tappa alltför mycket tid. Det var precis vad som hände och till slut blev det "bara" en femteplats för finnen. Istället blev det som vanligt i sprintloppen att sydkoreaner och japaner tog medaljerna.

I störtloppet hade jag tippat en schweizare i topp och det blev det. Men Didier Defago hade jag inte trott skulle vinna. Men de stora favoriterna gjorde alla bort sig och Defago tog chansen. Silver till norrmannen Svindal och brons till USA och gamlingen Bode Miller. För svenskarna blev det lite blygsammare placeringar. Veteranen Patrik Järbyn tog inte chansen med startnummer ett utan blev bara 29. Hans Olsson gjorde en godkänd insats men hamnade först på tolfte plats. Men han var inte så långt efter i tid så det var en bra OS-debut för honom. Han kommer att vara ännu bättre om fyra år.

I övrigt var det en hel massa Kina i konståkningens paråkning och så vann damkronorna sin andra match i hockeyturneringen och är klara för semifinal. Jag kollade lite på snowboardcross också men har rätt svårt för de här popsporterna. De passar bättre i X Games.

Vad händer ikväll då? Tja, jaktstarterna i skidskytte där svenskarna har lite jobbiga utgångslägen. Men det var väldigt överraskande resultat i sprintloppen så jag har svårt att tro att många av de som ligger före Helena Jonsson och Björn Ferry kommer att hålla igenom fyra skjutningar. Så om svenskarna kan skjuta bra så finns absolut möjligheter till medalj. Jag har tippat brons till Helena Jonsson på förhand så jag får väl stå för det. Fransyskorna tror jag blir väldigt farliga då de ofta skjuter väldigt bra. Guld till Dorin kanske? Silvermedaljen tror jag hamnar i Ryssland, Zaitseva tar hand om den.

I herrloppet tror jag Norge får sin första guldmedalj. Emil Hegle Svendsen blir svår att slå med det utgångsläget han har. Fransmannen Jay som överraskade med vinst i sprintloppet är en så pass säker skytt att han nog plockar en medalj till. Sedan tror jag man får se upp med österrikarna som startar strax efter Ferry. De är nog rejält revanschsugna efter sprintloppet. Särskilt snabbskytten Simon Eder som lyckades bli 11 med startnummer 42. Det var kanske ett guldlopp om förhållandena varit rättvisa. Så han får bli min tredje medaljör. Ferry hamnar nog precis utanför pallen men han har ändå en hygglig chans på medalj.

Herrarna ska åka superkombination och det känns rätt svårtippat. Bland damerna finns det många som är bra både i störtlopp och slalom men så är det inte bland herrarna. Rent generellt brukar slalomåkare ha en liten fördel så sådana som Lizerouxm Raich och Zurbriggen har bra chans på medalj. Men jag tippar lite med hjärtat och hoppas att Bode Miller ska få ett OS-guld. Zurbriggen blir tvåa och jag tror Svindal kan knipa en medalj till. Han blev tvåa i störtloppet trots lite misstag och får han till det bättre idag kan han ha så pass mycket tid tillgodo att han kan klara av slalomspecialisterna. Dessutom är han inte helt vilse i slalombacken heller. För svenskarna Markus Larsson och Hans Olsson kan man på sin höjd hoppas på en plats bland de tio bästa.

Curlingturneringarna startar ikväll med och man får hoppas att båda svensklagen får en bra start på turneringen. Herrarna får en tuff start direkt med en match mot Storbritannien som är bland favoritlagen. Svenska damerna möter Danmark och bör vinna för att visa att de ska ha med medaljerna att göra.

Nu bör väl ändå medaljerna komma i strid ström när vi redan fått ett guld? :)