onsdag, februari 17, 2010

OS 17/2

Två guld på två dagar för Sverige och noll guld för Norge på hela mästerskapen. Norge fick stryk mot Kanda med 8-0 och en dag då man räknar med att det ska bli minst en medalj för oss igen. Dags att peka finger och skratta åt vårt grannland kanske? Nja, det kan vända rätt snabbt och även om svenskarna är bra sprinters så får man absolut inte glömma bort norrmännen och norskorna.

Det är lätt att säga att Emil Jönsson enkelt ska ta hem sprinten med tanke på vilken monsterform han visat senare delen av säsongen. Man kan dock aldrig vara säker på att inget konstigt inträffar. Emil skulle inte vara den första favoriten som gick i backen i ett sprintlopp om det skulle ske. Det är tuff konkurrens och ingen kommer att ge upp position utan att försvara sig först. Nu går loppet i klassisk stil där det händer lite färre incidenter eftersom det blir mer plats för åkarna då så förhoppningsvis kommer inget sådant att ske.

Klassisk stil och konkurrens förresten. Det bara skriker Norge om det. På herrsidan är deras bredd oerhört imponerande. Alla fyra åkarna får ses som utmanare om guldet och Petter Northug lär väl vara väldigt revanschsugen efter fiaskot senast. Men jag tror han hade haft bättre chans om loppet varit i fristil. Där är hans spurt bättre än alla andras. I klassisk stil är sprintspecialisterna minst lika snabba och de är lite kvickare ut från start så Northug kan få svårt att ta sig förbi dem. Men final tar han sig säkert till och medalj kan det absolut bli. Den norrman jag tror blir främste utmanare för Emil är Ola Vigen Hattestad. Han var fullständigt överlägsen i sprintcupen förra säsongen men har haft det lite tuffare denna säsongen. Jag tror han har haft siktet inställt länge på just den här tävlingen så han blir väldigt tuff att tas med.

För övriga svenskar har det också sett väldigt bra ut på slutet. Björn Lind verkar äntligen ha hittat formen igen och om han bara orkar med fyra lopp så blir han väldigt farlig idag tror jag. Jesper Modin och Teodor Peterson kan båda ta sig till semifinal och någon av dem kanske till final. Men medalj blir nog svårt för dem att fixa.

Det är förstås inte bara svenskar och norrmän som kan vinna det här. Se upp för ryssarna och framförallt Kriukov som ibland ser helt oslagbar ut i något heat för att sedan komma toksist i nästa. Får han bara ordning på allting i fyra lopp så kan han bli en obehaglig överraskning för alla andra.

Och så vill jag ändå varna lite för hemmafavoriten Devon Kershaw. Han kom fram som en klassisk sprintspecialist för några år sedan men har sedan utvecklats till att bli en allt bättre långdistansåkare. Hans säsong har inte sett så kul ut men han har absolut kapacitet för att blanda sig i medaljstriden och att han kör på hemmaplan gör väl inte chanserna sämre i alla fall.

Mitt tips är att Jönsson trots allt vinner före Hattestad och så drar vi till med skrällen Kershaw på bronsplats. Skulle vara kul om Kanada tog en medalj i längdskidåkningen.

I damloppet står våra förhoppningar främst till Hanna Falk. Helt ny i världscupen den här säsongen har hon slagit igenom med dunder och brak med bland annat två vinster. Men i damklassen är det lite annorlunda jämfört med herrarna. Där klarar sig oftast de vanliga stjärnorna väldigt bra mot sprintspecialisterna, framför allt i klassisk stil. Jag tror det blir mycket tufft för Hanna att ta en medalj när man ser motståndet. Petra Majdic, Justina Kowalczyk, Marit Björgen, Virpi Kuitunen och Aino-Kaisa Saarinen blir tuffa att rå på och det finns några andra utmanare också. Tar hon sig till final tycker jag hon gjort det fantastiskt bra. Hade det varit fristil hade chanserna varit större. Hennes stora chans i det här mästerskapet kommer i sprintstafetten där hon tillsammans med Charlotte Kalla blir väldigt svårslagna.

För övriga svenskor känns semifinal realistiskt men svårt att nå längre även om allihopa har kapacitet för att ta sig till final. Det gäller nog att några av favoriterna inte är i toppform för att det ska ske. Jag hoppas dock att både Anna Olsson och Magdalena Pajala visar att de är i bra form för de kommer att bli väldigt viktiga i det svenska stafettlaget.

Jag tror Kowalczyk blir omöjlig att rå på. Hon vinner före Petra Majdic och så tror jag ändå att Virpi Kuitunen tar hem en medalj till Finland. Hennes säsong har inte varit så kul men hon stod över inledningsdistansen och är nog taggad till tusen för det här loppet.

De alpina tävlingarna har blivit inställda gång på gång men förhoppningsvist blir damernas störtlopp av ikväll. Där tror jag Anja Pärson har en väldigt bra chans att ta medalj. Lindsey Vonn och Maria Riesch blir svåra att rå på om de inte gör några stora misstag men alla de övriga tror jag hon slår.

Hmm, är det något jag glömt månntro? Ja just det, Tre Kronor börjar spela inatt också. Det är lite sådär lagom intressant...