torsdag, februari 18, 2010

OS 18/2

Nä, det var på det stora hela ingen vidare dag igår. Inte ens Tre Kronors vinst kändes särskilt kul efter att ha sett den där hemska olyckan med Anja Pärson.

Norge fick sitt guld till slut genom Marit Björgen men med tre finalister i herrfinalen av sprinten måste de vara missnöjda med att bara plockat åt sig bronsmedaljen. Finland lyckades knipa sin första medalj inatt också genom Peetu Piiroinen som tog ett silver i half pipe för herrarna.

Half-pipe ja. Där fanns "The Flying Tomato", Shaun White, med som en av spelens absolut största favoriter. Till och med jag som tycker att snowboardvarianten mest är en dålig kopia av skateboardens half pipe blev väldigt imponerad av hans vinnaråk. Kommentatorerna trodde att vi kunde ha sett det första åket någonsin som ger full poäng (10.0 av alla domare, totalt 50 poäng) men nu blev det inte riktigt så mycket. Han skrapade "bara" ihop 48.4 och var förstås fullständigt överlägsen.

Shaun White är tillsammans med Lindsey Vonn USAs stora fixstjärna i de här spelen och för henne blev det också ett guld. Men det fanns mer att glädjas åt för de få amerikaner som faktiskt bryr sig om vinter-OS (även om NBC betalat en hel massa pengar för rättigheterna till OS så är det mycket som sänds i efterhand, till exempel Lindsey Vonns guldlopp och hon är förmodligen deras största stjärna i hela OS-truppen!). Skridskolandslaget sponsras av Stephen Colbert och igår slog de till med både guld och brons på herrarnas 1000 meter. Shani Davis höll för favorittrycket och han är stor favorit till att vinna även 1500 meter. Chad Hedrick, som tog tre medaljer i Turin, vann bronset.

Måste skriva lite om våra curlinglag också. Damerna har gått tre väldigt jämna matcher men har visat sin vinnarskalle i slutet på dem och vunnit alla tre. Men om de ska rå på favoritlagen Kanada och Kina måste de nog höja sitt spel ett snäpp till. Bra början på tureneringen hur som helst.

Herrarna har överraskat stort och slagit två väldigt bra lag. De har haft kontroll i båda matcherna och varit det klart bättre laget. De har förvisso vunnit EM men de förlorade också SM-finalen så de verkar vara lite ojämna. Håller de den höga nivån de börjat med i den här turneringen kan det bli riktigt kul till slut.

Idag finns det återigen några fina medaljchanser. Nu vet jag inte om Anja kommer att starta i superkombinationen men om hon gör det så är det alldeles säkert för att ta en revansch. Frågan är dock hur kul det kommer att vara att köra ett störtlopp i samma backe som man kraschade våldsamt i dagen innan. Jag hoppas hon kan komma till start och jag hoppas hon kan ta en medalj men jag tycker inte man kan ha några som helst förväntningar på henne. Det får ses som en ren bonus om hon kan ställa upp i någon mer gren alls på detta OS. Vonn, Riesch och Zettel får ses som favoriter med kanske Maze som en liten outsider.

Skidskyttarna ska köra distanslopp och om inte Helena Jonsson tappat självförtroendet helt så är det här hennes bästa chans för en medalj i detta mästerskapet. Skyttemässigt har det sett väldigt bra ut för henne i detta mästerskapet (förutom en slarvskjutning med två bom i jaktstarten) och har hon bara normal fart under skidorna blir hon väldigt svårslagen med tanke på att man får en minuts tidstillägg för varje bom. Jag tror hon tar guld.

För ACO kan man kanske tro att det här är en lite sämre gren för henne eftersom hennes skytte är lite mer osäkert. Men hon har faktiskt två pallplatser på distanslopp i världscupen i år och hennes uppåkning i jaktstarten imponerade. Jag tror hon tar hand om bronset. Silvret kan Tora Berger ta hand om så blir det en fin skandinavisk pall.

I herrtävlingen får man faktiskt räkna Björn Ferry till en av favoriterna då han verkar vara i sitt livs form. Han skjuter bäst av alla och har bra fart under skidorna. Han kan absolut ta en medalj till. Synd bara att det finns en lång lång lista full med utmanare. Förutom de vanliga favoriterna i form av norrmän, ryssar tyskar och österrikare så brukar det ganska ofta dyka upp något rejält skrällnamn på pallen i distansloppen. De som är säkra skyttar men kanske lite långsammare i spåret än de flesta ser här sin chans. En sådan som tjecken Michael Slesingr kan slå till här eller varför inte hemmafavoriten Leguellec?

Inatt är det också dags för herrarnas fria program i konståkningen. Jag är inget större fan av just konståkning men jag måste erkänna att det är rätt häftigt att se Plusjenko åka. Ska bli kul att se vad han hittar på den här gången.

Förhoppningsvis blir den här dagen betydligt roligare än gårdagen för svensk del.

3 Comments:

At 18 februari, 2010 18:14, Blogger Wannabe said...

men du.. visst måste du ha tagit semester för att kunna följa allt detta?!!!

 
At 18 februari, 2010 20:00, Blogger Mysen said...

Snarare tvärtom. Chefen är på Teneriffa så jag jobbar lite mer än vanligt. :)

Men jag hinner hem precis från jobbet för att se alla skidtävlingar och sedan spelar jag in allt som går på natten och stiger upp 5-6 på morgonen och kollar (snabbspolar förbi en del) på det som hänt.

Sova kan jag göra efter OS. :)

 
At 19 februari, 2010 06:04, Blogger Wannabe said...

det var imponerande, vilket schema du måste ha! :-)

 

Skicka en kommentar

<< Home