lördag, februari 20, 2010

OS 20/2

Efter det där förlösande guldet som Marit Björgen tog i sprinten så har Norge kommit igång ordentligt med medaljproduktion. Två nya guldmedaljer igår genom Björgen och Svindal och idag har de nya möjligheter att ta medaljer.

I skidspåret får Petter Northug ses som den stora favoriten i dagens skiathlon (vilket oerhört fånigt namn). Han är en fighter utan dess like och kommer att göra allt för att hänga med på den klassiska sträckan. För det är där han kan få problem. Inte för att han är i sämre i klassisk stil än i fristil utan för att ett par av hans största utmanare är så oerhört starka i klassisk stil och förmodligen kommer att göra allt för att bli av med Northug, annars är det ju chanslösa.

Lukas Bauer visade i Tour de ski att man kan köra ifrån Northug och det är nog han som kommer att anföra klungan den mesta tiden under den klassiska sträckan. Han verkar vara i väldigt fin form just nu. Dario Cologna visade i öppningsdistansen att han är i dunderform och kommer nog att hjälpa till. Sedan kan jag faktiskt tänka mig att Daniel Rickardsson "offrar" sig lite för laget och hjälper Johan Olsson att köra hårt under den klassiska delen också. Daniel är tyvärr lite för dålig i den fria stilen för att ha en chans på pallen men har visat under säsongen att han är en av de starkaste åkarna i klassisk stil. Johan Olsson har förhoppningsvis blivit inspirerad av frugans (Anna Olsson) starka lopp i sprinten och om han bara åker rätt den här gången så finns det en liten chans till medalj.

Marcus Hellner då? Nja, det blir nog tufft för honom att hänga med i hårdkörningen det lär bli på den klassiska sträckan men det är inte helt uteslutet. Anders Södergren behöver visa lite bättre form nu för han är så viktig i stafetten. Är han bland de femton första är jag nöjd.

Det finns rätt många duktiga fristilare i startfältet men jag trorman måste vara med efter den klassiska sträckan för att ha en chans. Det är för många duktiga klassiker som är duktiga även på fristil för att man ska kunna ta igen en massa tid på fristilssträckan. Så fransmän och italienare kan nog få det tufft. Ryssarna däremot blir intressanta, de brukar vara bra på sådana här masstarter. Och så bör väl finländarna visa lite bättre form också, de har ett riktigt uselt facit i längdspåren än så länge. Matti Heikkinen är egentligen bra nog för att nå pallen men han verkar vara helt under isen. Sami Jauhojärvi bör kunna finnas med där framme efter den klassiska delen men han får nog det tufft när det blir fristil.

Mina medaljörer är Northug, Bauer och Cologna i det här loppet. Det är de med störst kapacitet och de verkar vara i fin form dessutom.

Ännu mer norskt kan det bli i backhoppningens stora backe. Förstaplatsen känns vigd åt schweizaren (de kan få en riktigt bra dag totalt idag) Simon Amman. Det skulle vara en rätt stor prestation om han tar guld i båda backarna åtta år efter han gjorde det i Salt Lake City. Då som jätteöverraskning, nu som storfavorit. Norrmannen Anders Jacobsen såg bra ut i kvalet igår och kan knipa en medalj. I övrigt är ett gäng österrikare och polacken Malysz största utmanare. Gamlingen Kasai från japan gjorde ett jättehopp i kvalet igår, skulle vara kul om han kunde överraska.

Anja Pärson ska ge sig ut i backen igen efter sin bragdartade åkning för två dagar sedan. Det handlar om Super G den här gången och är hon inte allt för blåslagen har hon klar medaljchans här också. Lindsey Vonn är förstås jättefavorit men efter henne kan det bli väldigt jämnt. Riesch. Görgel, Suter, Fischbacher och Styger är nog de största hoten mot ännu en medalj för Anja. Julia Mancuso som verkar vara i en hysterisk form kanske man ska se upp med igen, hon startar först av alla.

Curlingturneringarna fortsätter också och jag passade på att se damernas match mot Kina i morse. Kina är tillsammans med Kanada favoriter att vinna OS men kinesiskorna har haft en lite knackig start på turneringen. De gjorde rätt många misstag mot svenskorna och det var bara att tacka och ta emot. Fyra segrar på fyra matcher för Sverige är en finfin inledning på gruppspelet och ikväll väntar Ryssland som är ett lag de ska slå utan större problem.

Herrarna spelar två matcher den här dagen, först mot USA och sedan Frankrike. Det är motståndare som endast vunnit en match var så om Sverige vill ta sig till slutspelet är det här två matcher de bör vinna. Skulle vara härligt om de hade 5-1 med bara tre matcher kvar att spela.

Mycket kul att följa idag alltså och då har jag inte ens nämnt något om skridskoåkningen som jag hoppas hinna se lite grann av i alla fall.