måndag, februari 22, 2010

OS 22/2

Inget inlägg igår eftersom söndagen är helig och då ska man inte jobba. Eller så var det så att jag hade mycket annat att göra. Så kan det vara.

Inga medaljer för svenskar igår vilket inte var så oväntat. Visst kunde man hoppas lite på skidskyttarna men det är så uppenbart att Helena är helt ur form och den här tävlingsformen är inte den bästa för ACO (trots att hon var regerande mästarinna). Ferry gjorde på nytt en bra insats och hade det bara blivit en bom på sista skyttet hade han haft en liten chans på bronset i alla fall.

Lars Lewén hade utmålats som ett stort medaljhopp men det är sällan Sverige tar några medaljer i freestylegrenarna. De är oftast reserverade för amerikaner och kanadensare. Nu åkte han ut redan i åttondelsfinal och det var sämre än tom jag trott men skicross är en chansartad gren och banan passade uppenbarligen honom inte så bra.

Sverige slog Finland i ishockeyn och jag tycker de imponerade med fint passningsspel och bra defensiv. Men det behövs nog bli lite effektivare framöver för man kan inte förlita sig på att Henke håller nollan i varje match. Det snackades lite om att det varit bättre att förlora för att slippa Kanada eller Ryssland i semifinal men hade det verkligen varit bättre att få USA? Och dessutom få spela en extra match? Jag tror det blir bra såhär. Slovakien i kvartsfinalen blir tufft men Sverige har ett jämnare lag och får ses som favoriter. Har man lite tur så sliter Kanada och Ryssland ut varandra i sin kvartsfinal så att det blir lite enklare för Sverige i en eventuell semi.

Ikväll är det dags för medalj(er?) igen när det blir sprintstafetter. Tyvärr kan inte Emil Jönsson vara med på grund av sjukdom så Teodor Petersson hoppar in istället. Teodor är en bra sprinter men lite bättre i den klassiska stilen så det är en liten försvagning för laget. Tidigare var det väl rätt klart att Marcus Hellner skulle köra förstasträckan och Emil sista. Men nu vet i tusan om det inte är bättre att sätta Marcus på sista och hoppas att Teodor kan hänga med i hårdkörningarna som brukar bli av förstaåkarna.

Norge blir nog svårslagna även om Ola Vigen Hattestad inte kan ställa upp. Petter Northug är riktigt revanschsugen nu så enda chansen är att köra ifrån Öystein Pettersen för att slå dem. Det tror jag blir för svårt för de andra lagen.

Ryssland vann dubbelt i individuella sprinten och får förstås hållas som en av favoriterna med även om de är lite starkare i klassisk stil. Jag vet inte vilka lag Tyskland och Schweiz ställer upp med men de kan vara farliga om Angerer och Cologna är med. Varning också för USA, de kan skrälla här. Känns rätt öppet efter Norge och förhoppningsvis kan svenskarna ta hem en medalj.

Tjejerna däremot måste ses som favoriter. Haag och Kalla är bland de mest formstarka löparna i hela OS och när namn som Björgen, Majdic och Saarinen inte ställer upp känns det lite enklare. Jag har faktiskt svårt att se dem förlora här. Hemmanationen kan bli farliga med Crawford och Renner men Renner verkar inte vara toppform så de bör inte kunna utmana Sverige. Slovenien har även utan Majdic ett bra lag med Fabjan och Visnar men de hade nog haft större chans om det varit klassisk stil. Jag tror helt klart på svenskt guld här!

Det blir lagtävling i backhoppningen också. Den här gången får blir det inte Amman som vinner i alla fall för Schweiz har inte ens ett lag med. Österrike bör vinna med tanke på deras bredd och sedan blir det en kamp om de andra medaljerna mellan Tyskland, Norge och Finland. Med tanke på hur dåligt det gått för Finland i detta OS så skulle det inte förvåna mig alls om de hamnar utanför pallen här också.

Curling blir det också och herrarna har en riktig måstematch ikväll. De möter Schweiz och förlorar de där blir det inget slutspel. De förlorade tyvärr båda matcherna i förrgår mot bottenlagen USA och Frankrike och det har ställt till det för dem. Men med vinst över Schweiz så skulle det se bra ut igen. Damerna spelar mot Kanada i en gruppfinal. Vinst där så är de helt klara för slutspel, men även vid förlust ser det bra ut.

Damkronorna spelar semifinal mot USA och där bör de vara chanslösa. Deras stora match blir bronsmatchen mot Finland på torsdag.