tisdag, februari 23, 2010

OS 23/2

Både fiasko och succé i sprintstafetterna. Om vi börjar med det tråkiga så var killarna chanslösa. Teodor Petersson är en stor talang men inte riktigt färdig som toppsprinter och orkade helt enkelt inte flera sprintsträckor på kort tid. Bästa alternativet hade nog varit Johan Olsson men han var säkerligen inte särskilt sugen på att köra ändå. Det är sådant som händer, vi ska nog vara glada att det inte varit fler sjukdomar i svensklägret.

Tjejerna däremot gjorde en toppinsats men det var synd att det inte räckte till guld. Inte så mycket att säga om egentligen då tyskorna gjorde ett makalöst lopp. Man kanske ska se upp med dem i den vanliga stafetten också? Claudia Nystad är kanske den smartaste åkaren på hela touren. Hon släpper lite uppför för att inte dra på sig massa mjölksyra och tar sedan igen allt när det blir lättåkt. Sedan har hon en väldigt bra spurt. När Anna inte kunde skaka av henne på sista varvet så visste man att det skulle bli väldigt svårt att ta hem guldet. Men silver är också finfint och kanske sporrar det dem till att fixa guldet på långa stafetten istället?

Österrikarna var överlägsna i backhoppningens lagtävling och för Finland fortsätter det att gå riktigt tungt. Deras bästa hoppare Janne Ahonen föll i ett provhopp i när de tävlade i stora backen för ett par dagar sedan och kunde tyvärr inte ställa upp. Det var nog skillnaden mellan medalj och fjärdeplats. Jag börjar faktiskt tycka väldigt synd om våra finländska grannar för jag vet själv hur tungt det kändes -98 och 2002 när det mesta gick tokigt för svensk del. Men inte så synd att de ska få ta bronset från damkronorna. Dessvärre får man nog hålla finländskorna som favoriter där då Sverige sett rätt tama ut.

Idag ska det väldigt mycket till om det ska bli någon svensk medalj. Det största hoppet ställs till damerna i skidskyttestafetten men jag kan inte se hur de ska kunna rubba Tyskland, Ryssland eller Frankrike. Sedan finns det ett par lag till som ser starkare ut än svenskorna. Kommer de topp fem har de gjort det väldigt bra. Ska de ta medalj får någon av favoriterna skjuta bort sig samtidigt som svenskorna är i stort sett felfria.

Många tror på Anna Holmlund som vann två världscuplopp i skicross tidigt på säsongen men jag är som vanligt väldigt skeptisk till att det blir någon medalj för svenskar i freestylegrenarna. Jag tror det blir samma fiaskorubriker som det blev för Lewén i herrtävlingen.

I herrarnas storslalom ställer några svenskar upp men det skulle vara en jäteskräll om någon av dem skulle ta sig upp på pallen. Faktum är att de kan få svårt att nå topp 20. Markus Larsson gör ett bra åk då och då men når sällan någon riktigt bra placering. För min favorit Didier Cuche blir det sista chansen för medalj men han har visat så pass svag form under mästerskapet att jag inte tror på honom här heller. Landsmannen Carlo Janka tog brons i superkombinationen och är en av många favoriter här. Jag tror lite på norrmänen här. Kjetil Jansrud har gjort det ganska bra i grenar han normalt är svag i så han verkar vara i fin form. Och så ska man inte räkna bort Svindal som verkar vara i en väldigt bra form.

Och apropå bra form, ska Bode Miller kunna skrälla här? Han har tagit en gruvlig revansch för all kritik han fick efter OS 2006 då han verkade mer intresserad av att partaja än att åka skidor fort. Nu har han guld, silver och brons efter tre tävlingar trots en väldigt knackig säsong innan OS. Han startar med nummer 31 så det blir svårt att hänga med de med tidiga startnummer men det är väl bäst att inte räkna bort honom från medaljstriden ändå. Det är för övrigt hela 103 startande i den här disciplinen. Det är väl frågan om det inte blir hela mästerskapets största startfält?

I övrigt tycker jag det finns en del annat kul att se på ikväll trots att det saknas svenskar i startfältet. Skridskons 10000 meter har varit en stor favorit för mig ända sedan Tomas Gustafsson vann 1988. Ikväll är det förmodligen spel mot ett mål för holländaren Sven Kramer men om övriga medaljer blir det nog jämnare. Bökko fick ett brons på 1500 meter efter att ha fått utstå rätt mycket kritik för att han inte presterar på de stora mästerskapen. Nu kan han åka avslappnat och det kan räcka till medalj igen.

Lagtävlingen i nordisk kombination tycker jag är helkul också för där skiftar det farm och tillbaka hela tiden beroende på hur starka lagmedlemmarna är i backhoppningen och framförallt i skidåkningen. USA kommer säkert att ligga ganska långt efter när backhoppningen är klar men de har så starka skidåkare att jag tror att de vinner till slut. Ska bli jättekul att följa den tävlingen.

I curlingen spelar herrarna sin sista gruppspelsmatch och trots förlusten mot Schweiz igår finns ändå en liten chans till slutspel. Om Sverige vinner mot Danmark och Storbritannien förlorar mot Norge så hamnar Sverige och Storbritannien på delad fjärdeplats. Jag vet inte hur reglerna ser ut här, om det är inbördes möten så går Sverige vidare men det kan också bli omspel om sista platsen. Om det är omspel som gäller vid lika många vinster så finns också chansen om Schweiz förlorar mot Frankrike. Sverige måste hur som helst vinna mot Danmark för att det ska finnas någon chans alls.

Damerna förlorade stort mot Kanada igår men det ska mycket till om de ska missa semifinalen. Med vinstmot antingen Japan eller Tyskland ikväll så är det helt klart. Det verkar bli de fyra stora favoriterna Kanada, Kina, Sverige och Schweiz som går vidare här. Kan vara bra att bli tvåa i gruppen så man slipper Kanada i semifinalen. Vinst i båda matcherna och andraplatsen är klar.

Till sist så får man hålla en extra tumme för norrmännen i deras hockeymatch mot Slovakien imorgon bitti.