onsdag, februari 24, 2010

OS 24/2

Ja det var ju inte så mycket som gick lysande igår även om vi fick se habila insatser av Anna Holmlund och skidskyttarna. Men knappt han jag skriva att vi varit förskonad från sjukdomar innan det kom besked om att Haag, Kalla och Pajala isolerats. Hejdå till den stafettmedaljen alltså. Och även om Haag skulle bli frisk till lördag så tappar hon förstås så mycket att det blir svårt att kunna prestera på toppnivå i tremilen. Bara att hoppas att killarna inte drabbats också eftersom de ska köra sin stafett idag och de har ett lag som kan kämpa om guldmedaljen.

En annan det inte gick så lysande för igår var jättefavoriten Sven Kramer på 10000 meter skridskor. Han hade åkt 4/5 av loppet och gick mot en väntad seger. Men så i en kurva får han plötsligt hjärnsläpp. Han ska åka ytterkurva och är på väg att göra det innan han i sista sekunden dyker in och gör en innerkurva. Han blir diskvalificerad och istället går guldet till sensationen Lee från Sydkorea. Första långdistansguldet någonsin till den här nationen som är världsledande i short track och de korta sträckorna på långbanan. Norrmannen Bökko floppade däremot och blev femma.

I lagtävlingen i nordisk kombination såg det bra ut för USA efter backhoppningen. De startade bara två sekunder efter Finland och eftersom de har de bästa skidåkarna totalt sett så kändes det som att de enkelt skulle ta hem tävlingen. Men Österrike verkade ha prickat väldigt rätt med vallan i det ymniga snöfallet samtidigt som medlemmarna i laget kämpade på heroiskt för att hänga på de hårt körande amerikanerna. Det fanns väldigt många likheter med damernas sprintstafett där Sverige körde hårt och tyskorna följde med och sedan vann. Samma sak här, Österrike lyckades till slut spurta ifrån och ta hand om guldet. För Finland är hela det här olympiska spelet en enda lång pina. Alla deras idrottare verkar underprestera. Här gick de ut i ledning och blev till slut sjua (av tio lag) nästan 2,5 minuter efter Österrike. De är normalt sett bland de snabbaste i spåret. I gren efter gren bjuder finländarna på usla resultat.

För Norge går det lite bättre även om varken skridskon eller den nordiska kombinationen gick bra för dem. Men i storslalomen blev det både silver och brons genom Kjetil Jansrud och Ole Lund Svindal, precis som jag varnade om igår. Vann gjorde Carlo Janka (som inte alls tog medalj i superkombinationen som jag skrev igår).

För de svenska curlarna gick det väldigt bra igår. Damerna vann sina två matcher och slipper Kanada i semifinalen. Det blir regerande världsmästarna Kina istället. De vann i gruppspelet och kinesiskorna började turneringen skakigt. Nu har de vunnit många matcher på slutet så det blir en svår uppgift hur som helst.

Herrarna gick återigen en väldigt jämn match som de till slut vann. Britterna förlorade mot Norge så de hamnade på delad fjärdeplats i tabellen. Inbördes möte gäller inte så det blir en avgörande match mellan lagen ikväll. Sverige vann i grundserien men britterna får ses som favoriter här med sin större rutin av stora tävlingar. Lag Edin har gjort det bättre än jag trodde från början och det skulle vara himla kul om de kunde få spela om medaljerna. Jag tror de fixar det!

Anja Pärson ska ge sig ut i backen idag igen för att åka storslalom. Svårt att tro att det ska kunna bli någon medalj efter allt som hänt men det är lika bra att inte räkna bort henne. Maria Pietäle-Holmner är normalt sett ett stort medaljhopp men hon har inte åkt så bra som man trott den här säsongen. Får hoppas hon hittat formen till OS. Jag tror det här blir en kamp mellan Hölzl, Zettel och Poutiainen om medaljerna. När det gäller Poutiainen får grannarna i öst hoppas att hon inte drabbats av samma usla form som övriga tävlande i finska OS-huset.

Det blir som sagt stafett för herrarna i längdåkningsspåren också och såvida ingen av herrarna drabbats av samma sak som damerna så ser jag svenskarna som guldfavoriter här. De har det mest kompletta laget och allihopa verkar ha hittat formen. Norge ska vara främste utmanare och det gäller att köra ifrån dem innan Northug kommer in i bilden. Men de har presterat så dåligt här att jag tror de får det svårt. Nu hoppar rutinerade Odd-Björn Hjelmeset in i laget på en klassisk sträcka och skidskytten Lars Berger får köra på tredje sträckan. Just tredje sträckan tror jag blir nyckeln till vinst. Om Anders Södergren visar samma form som i skiathlon kör han ifrån Berger, det är jag övertygad om.

Det finns gott om andra utmanare. Tyskland verkar ha hittat lite form. Angerer tog medalj och Filbrich blev sexa i skiathlon. Axel Teichmann tog medalj i sprinten så hans form verkar uppåt också. Deras problem blir att hitta någon bra åkare till tredje sträckan. Så jag säger återigen, Anders Södergren åker ifrån om han är i bra form.

Det finns väldigt gott om andra lag som kan blanda sig i medaljstriden också men de här tre ser jag som huvudfavoriter till medaljerna.

Sedan blir det massor av ishockey inatt. Kanada mot Ryssland är riktigt hockeygodis och det känns omöjligt att tippa den. Det lag som får första målet där blir nog svårslagna.

Baserat på hur usla Slovakien var mot Norge i morse så bör Tre Kronor inte ha några som helst problem om de spelar som de gjort hittills.

Fullspäckad kväll och natt. Sova kan jag göra nästa vecka antar jag...