tisdag, december 14, 2010

24 bra album från 2010: Del 14

Varje dag fram till julafton kommer jag att skriva om en skiva utkommen under året som jag tycker är väldigt bra. Som en sorts julkalender! Det är slumpen som avgör vilken dag jag skriver om en viss skiva, så ingen inbördes ranking. Länkar går till Spotify om skivorna finns där.

Vampire Weekend - Contra

Åh New York. Minns ni början på 2000-talet när New Yorks musikscen var det man pratade om? The Strokes, Interpol, LCD Soundsystem och The Rapture var bara några av de banden som slog igenom på den nya postpunk-scenen. Idag har många av de banden antingen försvunnit helt eller så har de gjort så dåliga skivor på slutet (hej Interpol) att ingen bryr sig. Vilken tur då att det poppat upp ett gäng nya band från the big apple som återigen tar världen med storm. Vampire Weekend är ett av dessa.

The Strokes sågs som rockens räddare när debutalbumet Is This It landade i skivhyllorna. Ett väldigt bra album helt klart men när uppföljaren Room On Fire dök upp var det många som klagade på att den lät precis likadant som debuten, och det är ett stort problem för många band idag. De gör en bra skiva och sedan skruvas förväntningarna upp. Men samtidigt som de inte kan låta exakt likadant på två skivor i rad så får de inte ändra på särskilt mycket heller. En svår balansgång alltså.

För Vampire Weekend är det inga problem alls. Deras influenser är så oerhört många att ingen låt är den andra lik. I deras musik hör man klassisk rock, electronica, reggae, afrikanska tumpianon och klassisk musik bland mycket annat. Men grundplåten är ändå densamma, gladpop med fängslade melodier.

Även om Vampire Weekend hyllats av i stort sett alla så har de inte slagit igenom utanför indie-scenen vilket förvånar mig en del. Jag förstår att jag har en rätt udda musiksmak och ofta faller för det svårlyssnade. Vampire Weekend är inte svårlyssnade. De har ett oerhört svängigt sound och ett helt gäng låtar som borde bli stora radiohits.

Kanske är det så idag att ett band hela tiden måste ta små steg framåt för att kunna bli riktigt stora, som Coldplay till exempel. Istället för att som The Strokes redan från början göra ett monster och sedan inte kunna leva upp till hypen. Med Contra har Vampire Weekend absolut tagit ett steg till framåt och kanske kan de med nästa skiva slå igenom kommersiellt också.