söndag, december 12, 2010

24 bra album från 2010: Del 12

Varje dag fram till julafton kommer jag att skriva om en skiva utkommen under året som jag tycker är väldigt bra. Som en sorts julkalender! Det är slumpen som avgör vilken dag jag skriver om en viss skiva, så ingen inbördes ranking. Länkar går till Spotify om skivorna finns där.

Midlake - The Courage Of Others


2008 var året då folkrocken tog steget från att bara vara recensenternas favoritgenre och in i vardagsrummen hos "vanliga" musiklyssnare. Orsaken till detta var Fleet Foxes (och till viss del även Bon Iver). Fleet Foxes hyllades nästan överallt som det årets bästa skiva samtidigt som det även sålde väldigt bra. Skäggrocken hade fått sitt stora genombrott och var här för att stanna.

Eller inte.

2006 släppte Midlake sitt andra album The Trials Of Van Occupanther och det var ett av de där albumen som recensenterna hyllade men som väldigt få verkade köpa. Så Midlake gick in i studion, förfinade sitt sound och har nu lyckats släppa ett album som slår föregående skivan på fingrarna.

Det här är lysande Americana rätt igenom. Elva melankoliska spår som hoppat ut från 70-talsskogen och in på den här skivan. Det är plinkande gitarrer, flöjtspel och Tim Smiths mjuka stämma till poetiska texter.

På The Courage Of Others saknas kanske de där spåren som står ut extra mycket som till exempel Head Home gjorde på The Trials Of Van Occupanther, men det här är enligt mig en betydligt jämnare skiva utan några svaga spår alls.

Midlake kommer aldrig att klättra upp högt på några försäljningslistor, men jag tycker de förtjänar betydligt fler lyssnare. Särskilt när de gör så vackra skivor som denna.