lördag, december 18, 2010

24 bra album från 2010: Del 18

Varje dag fram till julafton kommer jag att skriva om en skiva utkommen under året som jag tycker är väldigt bra. Som en sorts julkalender! Det är slumpen som avgör vilken dag jag skriver om en viss skiva, så ingen inbördes ranking. Länkar går till Spotify om skivorna finns där.

Håkan Hellström - 2 Steg Från Paradise

Jag lyssnar inte på radio. Har inte gjort det på över tio år. Det har både fördelar och nackdelar. Fördelen är att man slipper lyssna på allt skräp som hela tiden spelas. Nackdelen är att man faktiskt missar de få guldkornen de lyckas gräva fram. Case in point, Håkan Hellström.

När alla pratade om Håkans första singel för tio år sedan så hade jag inte hört den och hade ingen koll alls på att Håkan spelat i Honey Is Cool och Broder Daniel. Eftersom alla jag kände hela tiden klagade på hur usel låten var så brydde jag mig inte om att kolla upp den alls. Till slut så kommer man ändå inte undan från en hit och när jag till slut fick höra den så förstod jag inte alls varför alla var så negativa. Det var prat om att han inte kunde sjunga, men det finns gott om andra popstjärnor (Dylan, Plura, Lundell och Winnerbäck) som inte har direkt klara sångröster men som slipper utstå sådan kritik. Hur som helst, när jag väl fick höra debuten Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg så föll jag som en fura.

Efter det där debutalbumet så har jag alltid sett fram emot en ny skiva med Håkan. Och i stort sett varenda gång har jag blivit lite besviken vid första lyssningen. Men efter flera genomlyssningar så har albumen växt till jättar (undantaget är förra skivan som jag fortfarande har svårt för). Den här gången hade jag inga sådana problem.

När jag såg den fantastiska konserten med Håkan på Way Out West i somras så spelade han en ny låt, River en vacker dröm. Låten verkade hyllas av allt och alla men jag var inte särskilt imponerad och var lite orolig för att det var sådär den nya skivan skulle låta. Nu visar det sig att den låten, som tur är, är skivans sämsta låt.

2 Steg Från Paradise börjar väldigt bra men det är andra halvan av den som fullständigt knäcker det mesta som släppts under året. Jag vet vilken dy hon varit i är den finaste balladen som skrivits i Sverige sedan Gårdakvarnar och skit. Avslutande Du är snart där får en att tänka på de episka avslutningar Kent brukar ha på sina skivor. Allt där emellan är ren perfektion.

Det är inget snack om saken, Håkan Hellström är en av Sveriges största musiker genom tiderna. 2 Steg Från Paradise är ytterligare ett bevis på det. Tveklöst Håkans bästa skiva sedan debuten och kanske till och med bästa skivan han gjort.