tisdag, februari 27, 2007

Äntligen!

Jag är numera heltidsanställd. Hurra!

tisdag, februari 20, 2007

Men du hör ju inte vad jag säger

Igår fick jag när på ett löfte om heltid, idag var det däremot dags för chefen att försöka få mig på andra tankar. Det var han själv som tog upp samtalet om min arbetstid genom att säga att han pratat i telefon med revisorn som skulle kolla upp ekonomin. Sedan utspelar sig detta samtal:

Chefen: Du skulle inte kunna tänka dig att gå upp till 75% istället?
Jag: 75%, det gör ju ingen skillnad alls.
Chefen: ja, det kostar ju så mycket att gå upp från halvtid till heltid...
Jag: Förra året ökade vi bokförsäljningen med 40% och hittills i år med 28%.
Chefen: Jo, men om vi säger den ökar med 30000 i månaden och det är 30% i vinst...
Jag: Det där var väldigt lågt räknat.
Chefen: Ja, men du måste räkna med frakt och returer och sådant.
Jag: *tyst*
Chefen: Och så ska du upp i dubbla lönen... *ta fram miniräknaren*
Jag: Men det handlar om att jag tycker att arbetet jag utför faktiskt är värt en heltidslön!
Chefen: *försöker räkna vilket han uppenbarligen inte klarar av*
Jag: Erbjuder du mig 75% blir det ingen skillnad, då kommer arbetsförmedling och A-kassa att klaga och jag kommer att söka andra jobb.
Chefen: Mmm, vi får se hur det blir.
Jag: *på väg därifrån för att utföra arbete*
Chefen: Du vet att Åsa och Jenny (tjejerna som jobbar i hälsokostbutiken mittemot oss) bara jobbar 50% och klarar sig.
Jag: *går därifrån eftersom ett sådant uttalande inte ens är värt att kommentera*

Det här är ren fakta:
I september 2005 blir vi medlemmar i Ugglan vilket är sveriges tredje största bokhandelskedja. Sedan dess har jag tagit hand om ALLT vad gäller bokavdelningen. När jag nu säger allt så menar jag det också. Jag har skött alla inköp (vilket jag även gjorde innan dess, men då tog vi i stort sett bara in pocketar) utom det vi får centralt från Ugglan. Men även med det vi får automatiskt blir det mycket att göra eftersom de kvantiteter vi får därifrån inte räcker för väldigt många titlar. Dessutom är det mycket som inte köps in centralt som jag alltså måste ha koll på när det släpps och sedan ta kontakt med säljare på olika förlag. Jag har på eget bevåg kontaktat ett flertal förlag och säljare och skapat god kommunikation mellan oss och dessutom lyckats få mycket förmånliga rabatter och diverse andra villkor därigenom. Jag har skapat en mangasektion som vi gör en otroligt bra förtjänst på eftersom vi säljer stora kvantiteter numera. Jag sköter all uppackning, prismärkning och returer av böcker. De andra rör inte ett finger när det gäller bokavdelningen (de fyller inte ens på topplistan på pockethyllan om det skulle vara tomt). De läser i genomsnitt 0,1 böcker i månaden (tillsammans) skulle jag tro och kan ingenting över huvud taget när det gäller böcker. Så fort någon ringer och det gäller minsta lilla grej kring böcker så får jag ta hand om samtalet (om chefen svarar brukar han säga "vänta lite ska du få tala med vår bokansvarige). Eftersom de andra inte kan något om böcker heller så är det inte sällan jag får telefonsamtal hem eftersom de inte har den blekaste aning om vilken avdelning böckerna finns på när någon frågar.

Det där tycker man borde räcka för att man ska få heltidslön. Det är i mitt tycke rätt fattigt att vara del av en stor bokhandelskedja och ha 0,5 anställda som kan något alls om böcker. Hur som helst så är det jag räknade upp där uppe långt ifrån alla mina uppgifter. Jag har även byggt upp en indie-avdelning bland skivorna som numera går väldigt bra. Folk har fått upp ögonen för att vi har ett bra utbud av indiband och det är väldigt få skivor jag tar in som inte säljer alls. Jag kan fortsätta rabbla upp grejer men det blir liksom bara löjligt till slut.

Det här är inte tänkt som skrytande alls men hade inte jag jobbat där hade bokavdelningen gått fullständigt käpprätt åt helvete, så är det bara. Samtidigt har jag med tanke på de uppgifter jag utfört en riktig slavlön (hela 120k under 2006, dra av skatt på det också). Förra året stod jag ut med det eftersom jag visste att det blev oerhört mycket utgifter i samband med satsandet på böckerna. Jag jobbade stenhårt för att få det att funka så att butiken skulle dra in så pass mycket att jag till slut skulle få heltidsanställning. När det nu inte händer någonting känns det jävligt ruttet. Man kan ju tycka att jag borde få någon sorts uppskattning för det jobb jag gör men chefen vet antagligen inte om hur mycket jobb det ligger bakom det jag gör, han är ju aldrig där för att se det själv...

De övriga anställda i företaget däremot är på chefen mest hela tiden och påpekar att han måste heltidsanställa mig, mycket vänligt av dem måste jag säga. Problemet med chefen är att han ser allting strikt ekonomiskt. Han värderar inte arbetsinsatsen man gör och han ser inte en heltidsanställning av mig som en investering, enbart som ännu en jobbig utgift. Grejen är att om jag skulle jobba heltid skulle jag kunna utföra mycket mer än det jag gör idag.
Jag hinner helt enkelt inte med allt (trots att jag faktiskt gör en del grejer hemifrån tom). Idag jobbade jag stenhårt under fyra timmar och hann med ungefär hälften av de arbetsuppgifter jag har att ta itu med just nu.

Så när arbetsdagen var slut så skyndade jag på att klä på mig och roffa åt mina saker för att gå därifrån för jag stod inte ut en minut till med chefen. Bland annat tog jag spelet Excite Truck till Wii som jag beställt från vår leverantör av skivor.

Chefen: Har du betalt för det?
Jag: Ja, jag har kvittot om du vill se det? *dra fram kvittot*
Chefen: Glöm inte lägga på momsen bara.
Jag: Nej, jag har dragit 450 spänn från mitt kort, det räcker för inköp, moms och lite till.
Chefen: Ok.
Jag: Hejdå.

Men man ska kanske inte klaga, han bjöd ju faktiskt på en semla! Thank the Lord for small mercies.

Microslavar

Medan jag tog med Misty på en promenad tillsammans med mamma genom Stanfords botaniska trädgård berättade mamma för mig om en konversation hon hade hört mellan två personer med Alzheimers borta på ålderdomshemmet där hon arbetar som frivillig:

A: Hur är det?
B: Ganska bra. Du då?
A: Hur är det?
B: Jag mår bra.
A: Så hur mår du idag?
B: Hur är det?

Jag skrattade, och hon frågade mig varför, och jag sa: Det påminner mig om samtalsrummen på America Online! Hon ville få ett exempel, så jag gav henne ett:

A: Hallå där.
B: Hej, A.
A: Hej, B.
C: Hej
B: Titta, C är här.
A: Hej, C!
B: CCCCCCCCCC
C: A + B = A + B
A: Måste sticka
B: Hej då, A.
C: Hej då, A.
B: Poo
C: Poo poo

Detta, sa jag, är den mycket omskrutna, transglobala, paradigmskiftande, tidsåldersdefinierande dialog som varenda tidsskrift i världen ägnar miltals av tryck.

(ur Douglas Coupland - Microslavar)

Nämnde jag att jag älskar den här boken?

måndag, februari 19, 2007

Notiser

Idag har jag köpt en ny servis och ett nytt glas-set. Inte för att jag egentligen behöver det, men jag är trött på de där gamla tallrikarna jag fick med mig hemifrån när jag flyttade till Växjö. Jag tror de hade stått i någon skrubb rätt länge innan jag snodde dem, de är antagligen inköpta på 70-talet. Hysteriskt fula och nästan sönderanvända nu.

***

Jag frågade chefen idag om han kommer att heltidsanställa mig efter bokrean. Han sade att han hade kollat med revisorn och att det skulle kunna gå. Jag sade att om han inte ger mig heltidsjobb snart får jag söka arbete någon annanstans. Han såg lite skärrad ut och lovade att kolla upp det närmare. Så nu är det väl bara en fråga om hur länge han kan förhala det här. Jag får nog ligga på ett tag till och komma med fler hot om inget händer.

***

Den enda anledningen till att jag vill ha heltidsjobb är för att få in mer pengar så jag kan köpa alla saker som jag verkligen inte behöver men ändå vill ha. Jag har faktiskt klarat mig med ungefär 6000 i månaden en gång i tiden och då gick hälften till hyran. Spelade inte så stor roll då iofs eftersom min huvudsakliga sysselsättning var att knapa antidepressionspiller (som visserligen var dyra, men jag knaprade så mycket att jag snabbt fick dem gratis) och sitta framför datorn. Jag gick bara ut i yttersta nödfall så man gjorde inte av med så mycket pengar.

***

Jag har knappt läst någon bok alls i år. Varje gång jag försöker läsa känner jag det som att jag jobbar övertid utan att få betalt för det och blir irriterad och slänger iväg boken. För att återfå lusten att läsa tänkte jag att om jag läser om en bok som jag älskar blir det kanske bättre. Så nu har jag börjat (och nästan läst ut) Microslavar av Douglas Coupland. Det är en fantastisk bok som får mig att le och småskratta hela tiden. Nu är jag äntligen sugen på att läsa fler böcker.

***

Saker jag ska köpa när (om) jag får heltidslön:

Bänkdiskmaskin (för det finns fan ta mig inget jobbigare än att diska)
Vinylskivor
DVD-filmer, främst tv-serieboxar
Wii-spel
Hylla för förvaring av DVD-filmer
T-shirts
Whisky

Dessutom får jag väl betala tillbaka lånet för TVn som mina föräldrar gav mig.

***

Idag på jobbet kom en man fram med en Il Divo-skiva och följande samtal utspelade sig:

Man: Vet du hur lång denna skivan är?
Jag: Nä, runt en timme kanske?
Man: Det är bara elva låtar på den.
Jag: Aha, tja, då är det kanske 45-50 minuter?
Man: Kan du kolla det?
Jag: Öhh?
Man: Ja, stoppa in den i er cd-spelare och kolla.
Jag: Ok?
*stoppar in skivan och det visar sig att den är 45 minuter lång*
Man (surt): Det där är alldeles för kort!
Jag: Hmm.
Man: Har ni fler skivor med de här?
Jag: Jodå, vi ska ha en till. *hämtar skivan*
Man: Kan du kolla den också.
Jag: Ok.
*även denna skivan är 45 minuter lång*
Man (surt): Nähä, då får det minsann vara. Jag vägrar köpa skivor som är så korta!
Jag: Öhh, ok.

Jag börjar tro att Darwin hade fel någonstans.

***

Idag fick jag Lady och Lufsen DVD (US-utgåva), Mono - One step more and you die och Mono - Walking cloud and deep red sky... och imorgon kommer Excite Truck. Dessutom vann jag en auktion på Tradera med en :Wumpscut:-skiva signerad av Rudy Ratzinger himself! Jag lever sannerligen över mina tillgångar just nu. Får jag inget heltidsjobb kan det bli kärvt ett tag.

***

Den 24/5 spelar Explosions In The Sky i Malmö. Någon som vill följa med (jag har redan inhandlat biljett)?

***

Jag kommer aldrig att förstå mig på människor.

onsdag, februari 07, 2007

20 viktiga skivsläpp i början av 2007

Eftersom jag har så förbannat bra musiksmak och alla andra så usel så känner jag att det är viktigt att jag talar om för er vilka skivor ni ska fokusera på i vår.

21/1 The Shins - Wincing The Night Away

Nej, det är inte lika bra som Chutes too narrow men det hade jag väl inte förväntat mig heller. Det spelar egentligen ingen roll, The Shins piskar 99% av alla popband ändå. Kanske inte så att jag kommer att lyssna på skivan flera gånger vecka ut och in men jag är rätt säker på att spåret Split Needles kommer att finnas med rätt högt upp på min lista över 2007 års bästa låtar.

23/1 Menomena - Friend And Foe

För någon vecka sedan hade jag aldrig hört talas om det här bandet men efter att ha lyssnat på skivan några gånger i mp3-spelaren är jag lätt förälskad i den. Inte direkt det mest lättlyssnade men om man har tålamod blir man rikligt belönad. Dessutom är omslaget årets tuffaste.

7/2 Bloc Party - A Weekend In The City

Precis som med The Shins så har Bloc Party svårt att nå upp till samma standard som föregångaren, men eftersom Silent Alarm var 2005 års bästa skiva så är det inget man kan kräva av dem. Det här är hur som helst en skiva som växer för varje lyssning och trots att jag lyssnat nonstop på den i butiken i tre dagar är jag långt ifrån trött på den. Kommer säkert att ligga högt upp på listorna när 2007 summeras. Köp den!

7/2 Säkert! - Säkert!

Jag är väldigt förtjust i de små historierna som Annika Norlin berättat under aliaset Hello Saferide. Nu sadlar hon om till svenska och det är inte ett dugg sämre. Det här kan bli en riktig hit om folk ger henne en chans, så gör det!


12/2 Aereogramme - My Heart Has A Wish That You Would Not Go

På det här albumet har Aereogramme låtit gitarrerna som dominerade lysande skivan Sleep And Release få vila och istället har man gjort en lika lysande popskiva. Det verkar som om de sneglat lite på sina skotska polare Mogwai. Inte mig emot, jag är glad att de utvecklat sitt sound. Dessutom är titeln på skivan underbar.

12/2 Do Make Say Think - You, You're A History In Rust

Jag är fruktansvärt svag för postrock. På något sätt så tycker jag att de långa instrumentala spåren bättre förmedlar känslor än vad korta melodier med texter gör. Har inte lyssnat igenom det här albumet än men deras tidigare släpp är väldigt starka så jag har sett mycket fram emot det här.

20/2 Scraps Of Tape - This Is A Copy Is This A Copy

Har bara provlyssnat på de små snuttar som finns ute på Myspace och det finns egentligen inte så mycket att säga. Enminuterssnuttar från låtar som kanske är tio minuter långa i sin helhet får man inte ut så mycket av. Men det här är sveriges bästa postrocksband och debuten var så väldigt bra att det inte finns någon anledning att tro att det här kommer att bli annat än bra till slut.

21/2 Explosions In The Sky - All Of A Sudden I Miss Everyone

Det här bandet blir bara bättre och bättre för varje skiva som släpps och med tanke på hur fruktansvärt mycket jag lyssnat på The Earth Is Not A Cold Dead Place ligger det nära till hands att tro att det här blir den skivan jag kommer att lyssna på mest under 2007. Årets mest emotsedda släpp från min sida. Bättre och vackrare än såhär blir det inte.

26/2 Malcolm Middleton - A Brighter Beat

Jag har inget direkt emot Arab Strap men jag har aldrig riktigt fastnat för dem (trots att jag är en sucker för deprimerande poplåtar). När ena halvan av gruppen började släppa soloplattor blev jag desto mer intresserad. De två föregående släppen från Middleton brukar snurra rätt ofta i min cd-spelare när jag känner mig nere (vilket jag gör rätt ofta). Namnet på den här skivan fick mig att känna mig lite orolig men när han börjar sjunga We're all going to die i början på öppningsspåret och fortsätter med en refräng där han upprepar frasen You're going to die alone känner jag mig genast lugnare igen. Precis som med de föregående skivorna finns det några spår som är fantastiska och några som inte är lika intressanta, men topparna är så pass höga att jag är mycket nöjd ändå.

26/2 Patrick Wolf - Magic Position

Ännu en artist vars förra skiva är en av mina stora favoriter i skivsamlingen. Inför den här är jag dock lite orolig. Förstasingeln Accident And Emergency är väl ok men skulle knappast platsa på Wind In The Wires. Så det är lite med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot det här släppet.

28/2 Last Days Of April - Might As Well Live

Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig här. Det var tre år sedan LDOA senast släppte en skiva och Karl Larssons soloprojekt var måttligt imponerande. Men det här är ju ändå ett av mina favoritband inom emopopen och Pelle Gunnerfeldt har återigen producerat så jag är ändå försiktigt optimistisk. Så snälla ge mig några sådana där vackra låtar som ni är så bra på att göra igen.

5/3 Tracey Thorn - Out Of The Woods

Egentligen är Everything But The Girl sorgligt underskattade, även av mig. Jag äger inte en enda platta med dem. Så kul då att ena halvan av gruppen släpper en soloplatta som definitivt ska införskaffas. Här ryms fina nedstämda ballader med poppärlor och fantastiska spår för dansgolvet. It's All True är årets mest medryckande låt än så länge. Det här måste ni kolla upp!

5/3 !!! - Myth Takes

Jag är väldigt svag för punkfunk-genren men jag måste säga att jag var lite besviken på förra albumet från !!! (som uttalas chk chk chk förresten). Det fanns ett jättespår i Me And Giuliani Down By The School Yard (A True Story) men det var så överlägset mycket bättre än allt annat på skivan att den blev lätt tråkig. Den här skivan är betydligt jämnare och Heart Of Hearts förtjänar att bli en jättehit.

7/3 Arcade Fire - Neon Bible


Har inte hört en ton från den här skivan än men dubbelvinylen är redan bokad. Jag kan inte annat än tro att det här kommer att bli hur bra som helst.




12/3 LCD Soundsystem - Sound Of Silver

Daft Punk Is Playing At My House var en av 2005 års bästa låtar och ny hoppas jag på nya dansexplotioner. Precis som med Arcade Fire har jag inte hört någonting från den här skivan



21/3 Low - Drums And Guns

Återigen ett band vars föregående skiva var lysande. Har inte hunnit lyssna igenom den här men är inte speciellt orolig. Low borgar för kvalitet.




26/3 Logh - North

Har provlyssnat lite grann på några spår från hemsidan och det låter väldigt bra. Det låter även väldigt lugnt vilket oroar mig lite grann. Jag tycker visserligen om lugna spår men när man lyssnar på Logh vill man ha de där gitarrexplosionerna också.


30/3 :Wumpscut: - Body Census

Jag hoppas fortfarande inför varje :Wumpscut:-släpp att Rudy Ratzinger ska lyckas göra ett nytt album som är lika starkt som Music For A Slaughtering Tribe, Bunkertor 7 och Embryodead. Men den tiden verkar tyvärr vara förbi. Det har funnits ett och annat riktigt bra spår på de senaste skivorna men de 30-sekundssnuttar man får lyssna på på hemsidan låter inget vidare. Jag hoppas det låter betydligt bättre när man får höra hela låtarna. Annars får jag väl fortsätta hoppas fram till nästa skivsläpp.

10/4 Bright Eyes - Cassadaga

När jag lyssnade igenom I'm Wide Awake It's Morning och Digital Ash In Digital Urn första gångerna var jag inte särskilt imponerad, mer besviken faktiskt. Men jag gav dem en chans till och de växte verkligen. Nu tycker jag att de kanske är det bästa Conor Oberst har släppt ifrån sig. Därför blir också förväntningarna inför nya albumet ännu högre än tidigare.

10/4 CocoRosie - The Adventures Of Ghosthorne And Stilborne

Vet inte om det finns så mycket att säga om det här. Mer än att skivan alldeles säkert blir skitbra.

söndag, februari 04, 2007

En video säger mer än tusen ord

Mono - A speeding car

Den här låten beskriver rätt bra hur jag känner mig. Försök ignorera den usla publiken som inte kan uppskatta god konst.

fredag, februari 02, 2007

All is full of love

You'll be given love
You'll be taken care of
You'll be given love
You have to trust it

Maybe not from the sources
You have poured yours

Maybe not
From the directions
You are
Staring at

Twist your head around
It's all around you
All is full of love
All around you

All is full of love
You just ain't receiving
All is full of love
Your phone is off the hook
All is full of love
Your doors are all shut
All is full of love

All is full of love...


Farväl Amme, du hade stor inverkan på mitt liv även om jag aldrig sa det direkt till dig.

Kärlek!